باریستا کیست؟
باریستا کیست؟
لغت باریستا (barista) از زبان ایتالیایی آمده در حالت مفرد جنس آن خنثی است ولی در حالت جمع (baristi) برای مردان و (bariste) برای زنان استفاده میشود، به معنی مرد یا زن متصدی باراست.باریستا اصولاً پشت یک میز کار میکند و هر دو نوع نوشیدنی سرد و گرم را تهیه میکند .یعنی این لغت در ایتالیا به طور خاص به کسانی که فقط قهوه درست میکنند اطلاق نمیشود .
اما در آمریکا باریستا فقط برای کسانی است که تخصص شان تهیه قهوه است.اصطلاح باریستا در انگلیسی به کسی اشاره دارد که در زمینههای تهیه نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو حرفهای است و این حرفهای بودن شامل تخصص در تهیه انواع قهوه و اطلاعات جامع در زمینه قهوه،آسیاب کردن قهوه، کیفیت شناسی، شناخت انواع و گونههای قهوه، بو دادن قهوه و درجههای آن، تجهیزات و نگهداری و تعمیر آنها و انجام هنر شیر و قهوه (latte art) و غیره میشود.
تقریبا از سال ۱۹۹۰ عنوان باریستا در زبان انگلیسی به کسی اطلاق میشود که به صورت حرفهای نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو تهیه میکند. قبل از آن به این افراد (espresso puller) میگفتند، این تغییر اصطلاح احتمالا بعد از سالهای ۱۹۸۰ آمد که کمکم ماشینهای اسپرسو درست شدند و دیگر احتیاجی به فشار دادن دسته بزرگ دستگاههای قدیمی برای تهیه اسپرسو نبود.
جالب است که بدانیم امروزه تقریبا در همه جای دنیا مردم از کلمه باریستا به معنی شخص حرفهای در زمینه نوشیدنیهای قهوه استفاده میکنند .باریستا یعنی متصدی بار که تخصص و هنرش ساخت اسپرسو و نوشیدنیهای مبتنی بر اسپرسو است.
بهطور کلی باریستا کسی است که با دستگاه اسپرسو صنعتی کار میکند، نقش آنها آمادهسازی و گرفتن شات اسپرسو است که به روشهای مختلفی انجام میشود، درجهبندی آن از کار با دستگاههای کاملا اتوماتیک که فقط باید در آنها دانه قهوه ریخت و یک دگمه را فشرد تا روش کاملا دستی را شامل میشود.
اصولاً گرفتن یک شات ۳ مرحله اصلی دارد، آسیاب کردن قهوه، تعیین دوز قهوه (یعنی مقدار قهوه مورد استفاده برای یک شات) و فشرده کردن قهوه که به تمپینگ معروف است( پرس کردن قهوه در سبد دستگاه اسپرسو) و با هدف به دست آوردن قهوه خاص مورد نظر.با توجه به قوانین کار در کشورهای مختلف درآمد باریستاها نیز متفاوت است.
مثلا در آمریکا حداقل درآمدیک باریستا ساعتی 7.2 دلار و حداکثر ساعتی 9.04 دلار است که البتهدر بعضی ایلات آمریکا این درآمد به ساعتی 11.07 دلار نیز رسیده است.
در انگلیس نیز باریستا درآمدی در حدود 7 تا 8 پوند دارد.وقتی از دور نگاه میکنیم شاید فکر کنیم که باریستا بودن آسان است، اما اینطور نیست. باریستا بودن به مهارت احتیاج دارد و مهارت به آموزش و تمرین زیاد، علاوه بر این باریستای خوب باید چند ویژگی داشته باشد که در زیر به چند تا از آنها اشاره میکنیم.سرعت عمل و چابکی، زمانی که کافه شلوغ باشد بریستا باید سریع عمل کند برای این که مشتریان را منتظر نگذارد باید فرز باشد.
باید بتواند از ابتکار خود استفاده کند، ممکن است در کار مشکلاتی پیش آید، مثلا آب قطع شود و یا برق برود در این شرایط باریستا باید روی پای خود بایستد و ابتکار بخرج دهد. یک باریستای خوب باید خلاقیت داشته باشد، همیشه چیزهای جدید را امتحان کند و سعی در درست کردن نوشیدنیهای جدید داشته باشد.درک بالا از حس و طعم بسیار مهم است، او باید بتواند کیفیت قهوه را از جهات مختلف نظیر، جرم، اسیدیدتی،کیفیت کرما، بافت شیر و . . . ارزیابی کند.
نکته دیگر کار کردن در فشار و شرایط سخت است که به معنی قویبودن باریستاست.توجه به جزئیات نیز میتواند تعیین کننده باشد، توجه به نکات و ریزهکاریها میتواند فنجان شمارا کاملا خاص و حرفهای کند.باریستا باید همیشه تمایل به یاد گرفتن چیزهای جدید داشته باشد، در آخر یکی از مهمترین نکات اشتیاق است،او باید مشتاق باشد، اگر شما عاشق قهوه نیستید، از تعامل با مردم لذت نمیبرید و از شستن و تمیزکاریخوشتان نمیآید نباید سمت این حرفه بیایید.
در ایتالیا ،باریستا یک شغل محترم است و بهترین باریستاهای کشور معروفاند وشهرت ملی دارند!
خصوصیات رفتاری که یک باریستا باید داشته باشد:
باریستا بنیان کافه است. مسئولیت او ارج نهادن به مشتری است و این کار را با ارائه عالیترین خدمات انجام میدهد و همیشه باید با برخورد مثبت با مشتریان از بازگشت مجدد آنها به کافه اطمینان حاصل کند.
این خصوصیات را میتوان به ۵ دسته اصلی تقسیم کرد:
خدمات مشتری:
· خوشآمد گویی به مشتریان با یک لبخند.
· محترم شمردن مشتریان با ارائه سرویس سریع، دوستانه و صمیمی.
· تعامل با مشتری و ایجاد رابطه با آنها به وسیله یاد گرفتن نام آنها و نوشیدنی مورد علاقشان.
· ایجاد رضایت در مشتری با پاسخگوی مناسب به مشکلات آنها.
· جواب دادن به تلفن کافه با برخورد دوستانه و احوال پرسی گرم.
· سرو کردن نوشیدنیهای گوناگون برای مشتریان.
کیفیت نوشیدنیها:
· در نظر گرفتن بالاترین کیفیت برای همه مواد مصرفی در تهیه نوشیدنیها.
· وفادار بودن به همه دستورات تهیه نوشیدنی و اندازه آنها.
· تهیه بهترین اسپرسو با بهترین کیفیت برای تهیه نوشیدنیهای مختلف سرد و گرم.
· رعایت کردن راهبردهای ایمنی، سلامتی و بهداشت در تهیه همه نوشیدنیها.
کار گروهی:
· تعامل با همکاران و مدیریت برای حل کردن مشکلات و افزایش کیفیت خدمات.
· حفظ مداوم ارتباط با سایر کارکنان کافه در زمان شولوغی کافه.
· همکاری مداوم با همکاران و مدیریت برای پیادهسازی تغییرات به صورت مداوم.
· مشارکت برای ایجاد یک محیط کار مثبت.
· کمک در بازو بسته کردن کافه با ارائه چک لیست.
ابتکار:
· تلاش برای بهبود مهارت در کار، دانش و یاد گیری.
· بر عهده گرفتن فرایند کار و افزایش کیفیت.
· تهیه نوشیدنیهای جدید و ابتکاری.
· کاری که باید انجام شود را بدون اینکه به او بگویند انجام دهد.
· با مطرح کردن روشهایی برای فروش بیشتر به سوددهی کافه کمک کنند.
مسئولیت شخصی:
· به ظاهر خود اهمیت بدهند و ظاهری معقول و مرتب داشته باشند.
· به همکاران و مدیر احترام بگزارند و در زمانی که یکی از همکاران مریض است شیفت او را بیایند.
· به قوانین اخلاقی در محل کار پایبند باشند.